'Hoe massage kan helpen bij MS'

Facebook

Op internet vond ik de resultaten van een onderzoek over massage bij MS patiënten op de website van collega Bert van Engelen. Na verder speurwerk en het nalezen van het officiële rapport besluit ik die resultaten met de bezoekers van mijn website te willen delen. Dit met medeweten van Bert.

Dat massage MS patiënten goed kan doen is al jaren een bekend gegeven. Er zijn zelfs verschillende onderzoeken geweest waaruit dit blijkt. In de massagewereld weten therapeuten en masseurs, al dan niet uit ervaring, dat massage een goed gevoel geeft bij deze patiënten. Bert van Engelen van massagepraktijk van Engelen uit Bussum bijvoorbeeld heeft een aantal MS patiënten die hij met regelmaat masseert.
"Wat mij opvalt, is dat de behandelingen niet altijd hetzelfde zijn, omdat de patiënt zich niet altijd het zelfde voelt. Voor mij als masseur voelt het dus ook niet altijd gelijk aan, maar de uitwerking is en blijft altijd gelijkwaardig." aldus Bert.

Graydon J, McKee N. Massage as therapy in multiple sclerosis. JACM July 1997

De groep die participeerden in deze studie bestond uit 12 patiënten, 8 vrouwen en 4 mannen, die gediagnosticeerd waren met MS. Zij ontvingen allen een 25 minuten durende rug- en beenmassage van gekwalificeerde massagetherapeuten. Voorafgaand aan de behandeling werden de niveaus van spanning, depressie, woede en lusteloosheid gemeten door gebruik te maken van poms-enquête*. Na de behandeling werd de enquête nogmaals ingevuld. De deelnemers werd tevens gevraagd om in hun eigen woorden te vertellen hoe zij de massage hadden ervaren. Immunologische effecten werden gemeten d.m.v. het afnemen van een speekseltest voor en na de massage. Deze monsters werden ingevroren en later geanalyseerd. De resultaten waren opmerkelijk! Significante verschillen werden aangetoond in de stemming van de patiënten voor en na het ontvangen van de massages. Bovendien werd aangetoond dat patiënten, die voor de massage een negatieve stemming hadden, na de massage, buiten een positievere kijk op het leven, ook een significant betere immuunfunctie hadden. De onderzoekers merkten op dat het onderzoek hun hypothese dat massage resulteert in een positieve stemming bij MS-patiënten ondersteunt en dat het bovendien een positieve immunomodulatie** bevordert bij deze patiënten Ondanks het feit dat het een kleinschalig onderzoek was, ondersteunt dit onderzoek eerdere onderzoeksresultaten waaruit blijkt dat massagetherapie grote psychologische voordelen biedt bij het verminderen van stress, negativiteit, depressie, lusteloosheid en vermoeidheid, met behoud van een positieve stemming en een hoog vitaliteitsniveau. Verder onderzoek is nodig en zal ook zonder twijfel plaatsvinden, maar ondertussen kan massagetherapie beschouwd worden als een nuttige aanvullende therapie voor MS-patiënten.

*Profile of Mood States (poms) questionnaire info 'poms'

**immunomodulerende geneesmiddelen bij multiple sclerose