'Hoe massage kan helpen bij opvliegers'

Facebook

Tot de mees voorkomende verschijnselen tijdens de overgang behoren de zogenaamde opvliegers, flushes of vapeurs. Dit veroorzaakt niet alleen een rode kleur, maar ook enorme warmte. Erg lastig, zeker als je net bij de kassa staat of een presentatie moet houden.
De gevolgen van de overgang zijn voor iedere vrouw anders. De een heeft er bijna geen last van, voor de ander zijn de klachten zeer hinderlijk. Zo heeft maar liefst 86 procent van deze groep vrouwen opvliegers.

Verwijding van bloedvaatjes

Als gevolg van de verminderde oestrogeenproductie wordt het autonome zenuwstelsel geprikkeld. Dit is het zenuwsysteem dat buiten de wil om de functies regelt van de inwendige organen en het bloedvatenstelsel. Dit systeem raakt door het hormoontekort ontregeld en veroorzaakt onverwacht een kortdurende verwijding van de bloedvaatjes aan de oppervlakte van de huid, vooral in gezicht, hals en borst.
Deze bloedvaatjes bevatten daardoor tijdelijk meer bloed dan anders en dit veroorzaakt niet alleen een rode kleur, maar ook een enorme warmte. Zo'n opvlieger kan enkele seconden aanhouden, maar soms ook wel een half uur. Ze kunnen op elk moment van de dag (en de nacht) optreden en kondigen zich niet van tevoren aan.

Transpiratie-aanvallen

De frequentie kan sterk wisselen; van één per dag tot wel één per kwartier. Opvliegers gaan vaak samen met transpiratie-aanvallen. Wanneer de opvliegers 's nachts optreden, kan het zijn dat je zelfs het bed moet verschonen met gebroken nachten tot gevolg.


Massage

In een evenwichtig lichaam zullen de klachten aanzienlijk af nemen. In oosterse landen weten ze dat al eeuwen en daar krijgen vrouwen in de overgang speciale massagetherapieën of gaan naar een acupuncturist. In westerse landen groeit het vertrouwen in deze behandelmethoden die geen negatieve bijwerkingen kent en wordt steeds minder naar een pilletje gegrepen.
Deze omschakeling naar andere therapievormen kan verband houden met publicaties over de bijwerkingen van hormoontherapie, zoals een verhoogd risico op trombose of borstkanker.