'Hoe massage kan helpen bij opbouwen van zelfvertrouwen'

Facebook

Zelfvertrouwen ontwikkel je door je angsten los te laten. Wanneer je onzeker bent over jezelf kan dit een voluit en gelukkig leven in de weg staan. Het is daarom belangrijk je angsten aan te pakken zodat je de controle over je leven in eigen hand houdt.

Zelfvertrouwen en angst horen bij elkaar
Een leven zonder angst is bijna onmogelijk. Er is ook niks mis met angst, het zorgt ervoor dat je scherp blijft en onheil aan voelt komen. Pas als de angsten je leven gaan beheersen is het zaak om er iets aan te doen. Het besef dat angst bij het leven hoort is de eerste stap om meer zelfvertrouwen te kweken. Bedenk dat een beetje angst gezond is. Iedereen vindt het bijvoorbeeld spannend om van baan te wisselen of aan een nieuwe studie te beginnen. Vaak denken mensen dat je veel zelfvertrouwen moet hebben om dit soort stappen te zetten maar het omgekeerde is juist waar, pas wanneer je dit soort stappen onderneemt krijg je meer zelfvertrouwen. Geen angst bestaat niet, alleen als je nooit iets onderneemt. Ga daarom juist de dingen doen die je eng vindt, je zult je er alleen maar sterker door voelen.

Leer van je signalen
Wanneer iets spannend voor je is is het verstandig te onderzoeken waar de oorzaak ligt. Onzekerheid ontstaat nooit zomaar, het is altijd een signaal van iets. Probeer de bron van je angst te achterhalen en vervolgens te bedenken hoe je deze kunt overwinnen. Tachtig procent van alle dingen waar je bang voor bent komen niet uit…. “De mens lijdt het meest door het lijden dat hij vreest”

Vaak is het lastig om zelfstandig te ontdekken waar je onzekerheid vandaan komt. Dan is het verstandig om een ervaren coach of therapeut in te schakelen. Deze kan je helpen om de angstsignalen op de juiste manier te interpreteren. Vervolgens krijg je ook nog handige oefeningen om er in de praktijk mee aan de slag te gaan. Door je angsten te erkennen zet je de eerste stap naar het overwinnen van je onzekerheid.

Overwin je angsten
Angst is voelbaar in het lichaam. Tijdens een sessie massagetherapie kijken we bijvoorbeeld terug op je leven. Welke momenten ben je je sterker bent gaan voelen. Waren dat lastige momenten? Denk bijvoorbeeld aan het verbreken van een relatie of het verliezen van iemand waar je van houdt. Juist door je angsten aan te gaan zul je je sterker voelen dan ooit en daarmee krijg je meteen meer zelfvertrouwen.

Ontdek de kern van je twee grootste angsten
Meestal is er bij angsten dat stemmetje in je hoofd die zegt dat je iets niet kunt of dat het mis zal gaan. Onze twee grootste angsten zijn: de angst om de controle te verliezen en de angst om niet geliefd te zijn. Kijk eens heel realistisch naar je angst en bedenk eens of je in dat geval werkelijk levensbedreigende situatie terecht komt. Waarschijnlijk valt het dan hartstikke mee als je er eens op een analytische manier naar kijkt. Laat jezelf niet verlammen door je angst maar pak het aan. Bedenk wat het ergste is wat je kan overkomen. Iedere angst is uiteindelijke een unieke gelegenheid om je zelfvertrouwen te oefenen.

Neem kleine stappen
Als je zelfvertrouwen  wil ontwikkelen dan hoeft dat niet in één keer. Neem kleine stappen waarmee je uiteindelijk je hoofddoel kan bereiken. Een massagetherapeut kan je hierin bij staan. Je hoeft niet meteen in het diepe te springen, als het dan mislukt is de kans groot dat jouw zelfvertrouwen een flinke deuk oploopt. Neem daarom kleine stappen en beloon jezelf wanneer je deze bereikt hebt. Als het uiteindelijk dan lukt zul je je een stuk zelfverzekerder voelen.