Jaloezie

Facebook

Wat is jaloezie

Jaloezie is een bijna onlosmakelijk onderdeel van een relatie, zeker als er anderen in het spel komen. Het is een hele menselijke emotie waar veel mensen last van hebben. Je hoeft je er dus niet voor te schamen, het is niet fout. Jaloeziegevoelens kunnen je overweldigen en heftig zijn. Dat komt omdat jaloezie niet slechts één emotie is, maar een verzameling van verschillende gevoelens die ontstaan vanuit negatieve gedachten en bijbehorende angsten. Het is dus belangrijk om te ontdekken hoe jaloezie bij jou in elkaar zit en je bewust te worden van al je verschillende belemmerende gedachten, gevoelens en angsten.

Heb je last van jaloerse gevoelens dan kan massagetherapie helpen die gevoelens een plaats te geven. Er zijn een aantal manieren om jaloezie te leren hanteren:

1. Omarm je jaloezie

Door je te verzetten worden gevoelens alleen maar erger. Laat je emoties toe, ze mogen er zijn.

2. Onderzoek en beïnvloed je gedachten

Met denken creëer je je eigen wereld. Negatieve gedachten leveren negatieve gevoelens op. Je gedachten kun je beïnvloeden door anders en positief te leren denken. ‘Ik ben niet goed genoeg’ kan worden: ‘ik ben speciaal op mijn eigen manier en heb mijn partner veel te bieden’.

3. Onderzoek je angsten

Welke angsten leven er bij jou? Waar precies ben je bang voor? Geef er woorden aan, maak het concreet en onderzoek in hoeverre je angsten reeël zijn. Wist je dat je altijd twee keer zoveel angst voelt dan nodig is voor een situatie? De mens lijdt het meest door het lijden dat hij vreest..

4. Ontdek je onderliggende behoeften

Het goede nieuws van angst is dat er een behoefte onder schuilt. Waar heb jij precies behoefte aan op het moment dat je jaloers bent? Het kan van alles zijn, zoals troost, bevestiging, zelfvertrouwen… Onderzoek je behoeften, uit ze en ga er mee aan de slag. Wat kun je zelf invullen en waarvoor heb je iemand anders nodig? Vraag hulp, je bent het waard!

5. Vertoon ander gedrag

Heb je de neiging om je jaloers te gedragen? In de jaszakken van je partner te snuffelen of om mails te checken? Achterdocht neemt vaak alleen maar toe als je daar aan toe geeft. Laat het los. Doe het tegenovergestelde en steek de energie in jezelf, zorg goed voor jezelf.

6. Verwerk je oude pijn

Door jaloezie wordt soms oude pijn getriggerd, die ontstaan is in het verleden. Zo kan het zijn dat je je niet goed genoeg voelt of het gevoel hebt dat je er niet toe doet, omdat je dit gevoel nog kent vanuit je kindertijd en de manier waarop je ouders jou al dan niet bewust benaderd hebben. Als er oude pijn getriggerd wordt, heb je de neiging om te reageren vanuit je kind-zijn. Als hier heling plaatsvindt, vermindert de intensiteit of kun je het wellicht helemaal loslaten. Het helen van het verleden kan ervoor zorgen dat je jaloezie vermindert.

Bron: Liefde delen, een website van Leonie Linssen.