“Aanraken is een van de eerste levensbehoeften”

Facebook

Kinderen ‘moeten’ veel, ze staan onder druk en de lat wordt steeds hoger gelegd. In deze hectische tijd is het dan ook heel belangrijk dat kinderen weer even kind mogen zijn. Voelen wie ze werkelijk zijn. Wij als ouders, opvoeders en therapeuten / masseurs, kunnen daarin een waardevolle rol spelen, bijvoorbeeld via kindermassage. Mijn insteek is hoofdzakelijk om kindermassage in groepsverband te beoefenen zoals een klas of tijdens naschoolse opvang.

Tijdens een kindermassage worden de massagetechnieken gecombineerd met spelletjes, liedjes en oefeningen in bijvoorbeeld  visualisatie. De massagetechnieken zijn zo ontwikkeld dat de kinderen over de kleding heen gemasseerd kunnen worden. Kinderen leren zo ook elkaar te masseren.


In Noorwegen en Zweden zijn er waardevolle onderzoeken gedaan naar massage (aanraking) tussen kinderen. "Kinderen die elkaar aanraken, pesten elkaar niet". Het onderzoek toont eveneens aan dat massage een positief effect heeft op het immuunsysteem, de groei bevordert, het leervermogen en het sociale vermogen verbetert. Ons lichaam reageert op aanraking. Wanneer die prettig is, wordt het hormoon oxytocine aangemaakt. Dit hormoon zorgt voor liefde, rust en genezing.
Wil je meer over dit onderwerp weten dan kun je het boekje aanschaffen dat Marijke Sluiter enkele jaren geleden heeft uitgebracht onder de titel: "Aanraken, een levensbehoefte". ISBN: 906665435X
aanraken een levensbehoefte

Individuele kindermassage kan in overleg op een massagetafel, een (massage)stoel of op de grond worden uitgevoerd.

Last Updated ( Tuesday, 19 May 2015 20:16 )