WAAROM BEDRIJFSMASSAGE PRODUCTIEVERHOGEND WERKT

Facebook

In Psychologie Magazine 12-2016 staat een artikel van Janneke Gieles, gebaseerd op onderzoek van  Sabine Sonnentag (Department of Psychology, University of Mannheim)


Ik wist al lang dat door bedrijfsmassage (lees 'even losgerukt worden van de werkzaamheden') de productiviteit van medewerkers wordt verhoogd. Dat het onderbouwd wordt door wetenschappelijk onderzoek vind ik alleen maar geweldig. Meer weten


Druk-druk-druk, door-door-door; uitrusten doen we wel als we klaar zijn. Maar klaar zijn we natuurlijk nooit. Ondertussen blijkt uit onderzoek dat wie wél rust neemt, mentaal en fysiek gezonder blijft en zelfs productiever en creatiever wordt. Pauze!
Midden in de Tweede Wereldoorlog, terwijl er bommen op Londen vielen en D-day tot in detail moest worden voorbereid, zat de Amerikaanse generaal Dwight Eisenhower zo vaak als hij kon op het Engelse platteland. Daar speelde hij golf en bridge, las cowboyromannetjes, maakte lange wandelingen en dacht vooral niet aan zijn werk.
Dat klinkt nogal nonchalant en onverstandig: banale cowboyverhalen gaan zitten lezen terwijl de halve wereld in oorlog is en op jou rekent. Maar het was het beste wat hij had kunnen doen.
Toen Eisenhower in 1942 in Londen aankwam, als vers benoemde generaal die zich nog moest bewijzen, wachtten hem een chaos en een berg taken. Al snel maakte hij dagen van vijftien tot achttien uur. ’s Nachts kon hij moeilijk in slaap komen omdat alles maar door zijn hoofd bleef malen. En in het hotel waar hij logeerde verbleven ook Britse ministers en hoge militairen, waardoor hij nergens aan zijn werk kon ontsnappen.
Toen deed hij iets moedigs. Hij trok zich terug in een kleine cottage aan de bosrand en durfde daar zomaar rust te gaan zitten nemen. En juist door regelmatig afstand te nemen wist hij het hoofd koel te houden en verstandige beslissingen te nemen in die grote oorlog die om hem heen woedde. Eisenhower werd beroemd vanwege zijn goede inzicht en schopte het later zelfs tot president van de Verenigde Staten.
Steeds meer onderzoek bewijst het. Regelmatig en op tijd een adempauze nemen is niet alleen prettiger voor onszelf maar maakt ook dat we juist meer voor elkaar krijgen.

"Loze momenten zijn perfecte breinpauzes voor herstel en ontspanning."