Nooit te oud voor een massage

Ik ken een man, 90 jaar die sinds enkele jaren zijn dagen in een rolstoel door brengt vanwege de vele Tia's die hij in het verleden heeft gehad. Al enige tijd verblijft hij in het verpleeghuis met als indicatie 'vasculaire dementie'. Vooral zijn linkerzijde is niet meer functioneel te gebruiken. Hij kan zijn arm wel optillen en zijn ene been over het andere leggen, maar dan heb je het een heel eind gehad. Vroeger kende ik hem als een man met een zachtaardig karakter, vol energie en altijd zin om met zijn kleinkinderen te stoeien. Met name de laatste tijd wordt hij af en toe opstandig, niet vreemd als je bedenkt wat er van het 'dagelijks plezier' is overgebleven. Hoe goed iedereen het ook met hem voor heeft.....

Ik kwam op het idee massages bij hem te verzorgen. Niet zozeer om zijn humeur wat op te vijzelen maar met name vanwege de spitsvoet die hij inmiddels heeft ontwikkeld en de verkrampte ledematen. Vooraf een gesprek met de verpleeghuisarts gehad doch die zag geen bezwaar. Hij vroeg zich alleen af of ik niet bang was een klap van de oude heer te krijgen...... nou, nee dus.

Donderdagochtend 7.30 uur ben ik bij hem en neem er alle tijd voor. Ik open de gordijnen en zing zacht een deuntje. Het bed kan elektrisch omhoog en de rand laat ik zakken. Af en toe vraag ik hoe hij het vindt. "Fijn", is dan alles wat hij zegt. Na een dik uur trek ik de lakens goed en laat hem nog wat navoelen. De zuster zal hem een kwartiertje later gaan douchen, zoals ze eke ochtend doet. (daar gelukkig wel)
Na slechts 2 behandelingen van een uur op de donderdagochtend is hij een ander mens geworden. (Voor de geinteresseerde lezer: Hart, Hartbeschermer, en Le3, Le5, Le8, Gb34, Gb41 en Ma36 extra aandacht gegeven tijdens masseren van de benen)

De arts vraagt of ik niet vaker kan komen.... en bij meer mensen.
Eerst is men skeptisch. Wat kan men verwachten van een masseur? Nu het achteraf blijkt te werken..... Hij is zoveel rustiger nu opgeruimder. Het verschil is zo duidelijk. Ik kan echt geen mensen beter maken, daar zijn dokters met hun witte jassen voor...... maar ik kan ze wel degelijk beter laten voelen.