In het leven maken we dingen mee die van ons het label leuk, minder leuk of zelfs pijnlijk krijgen. Herinneringen worden stevig opgeslagen in de hersenen als er een emotie aan gekoppeld is. Een goed voorbeeld is de aanslag van de Twin Towers op 11 september 2001. Waarschijnlijk weet je nog precies waar je was en wat je deed toen je van de aanslag hoorde.
Indien het om een aangenaam gevoel gaat is er geen enkele reden om van een herinnering af te komen, integendeel. Je doet er je best voor dat fijne gevoel terug te halen door in gedachten naar die prettige herinnering te gaan. Indien het om een nare ervaring gaat wordt dat anders.
Het is belangrijk het verschil te weten tussen herinnering en emotie. De herinnering zelf is nooit het probleem, de gekoppelde emoties wel. (woede, verdriet, spijt, frustratie etc) Een herinnering onderdrukken omdat je de emotie niet wil herbeleven kost alleen maar veel energie. Accepteer jezelf zoals je bent en verwijder de emotie tijdens een sessie met hulp van de therapeut. Ik, Maria kan je die hulp bieden. Als je het alleen kon had je het al lang gedaan.