Aanraken met Respect

HOE BEKWAAM BEN JIJ IN HET ONTVANGEN VAN EEN AANRAKING?

In onze cultuur worden aanraking, intimiteit en seksualiteit nogal eens met elkaar verward. Voor sommigen is het lastig om in het gevoel van een liefdevolle aanraking te blijven. Zodra er bij hen een gevoel van intimiteit ontstaat, wordt dit groter gemaakt en ‘geseksualiseerd’, iets wat ik met enige regelmaat tegen kom in mijn praktijk en lichaamsgerichte workshops.

Velen hebben van huis uit niet meegekregen elkaar liefdevol aan te raken. Voor hen was een aai over de bol al heel wat en dan is het niet makkelijk om als volwassene intimiteit te ervaren zonder dit te koppelen aan seksualiteit. Een onervaren ontvanger (m/v) kan tot ‘grijper’ worden veroordeeld zodra een liefdevolle aanraking wordt gezien als een voorbode van seks. De ‘ontvanger’ gaat namelijk handelend optreden in plaats van ‘in de ontvangstmodus te blijven. In hun hoofd horen ze dan alleen maar de bevestigende boodschap:

Ik word nu liefdevol aangeraakt, dus dat verlangt ‘de ander’ ook van mij en dat ga ik nu geven. Voor ‘die ander’ kan dit grensoverschrijdend gedrag zijn omdat die de intentie heeft tot het geven van een liefdevolle aanraking, niet meer en niet minder.

Aanraking en lichaamscontact zijn aspecten van intimiteit, evenals oogcontact. Ze hebben te maken met VOELEN, met het ervaren van intieme gevoelens wat een heel mooi fenomeen is. Dat seksuele gevoelens worden opgeroepen is een natuurlijk proces, wat je ermee doet is aangeleerd (onbewust) gedrag.

Intimiteitsbeleving zonder seksueel handelen is juist heel mooi en valt te leren. Je kunt jezelf aanleren om & hoe af te stemmen met anderen. Bij mij kun je in een veilige omgeving oefenen hoe dat in jouw lichaam VOELT.

VOOR WIE

Ben jij iemand die regelmatig wordt afgewezen terwijl jij dacht ‘juist lekker op weg te zijn’ en heb je geen idee waarom dat is? Zelden zal iemand die zich onprettig aangeraakt voelt de moeite nemen uitleg te geven waarom het zo verkeerd voelt, als ze al in staat zijn woorden te vinden. Ze bestempelen je eerder als ‘grijper’ en ontwijken je in het vervolg liever.