de verkrampte houvast-zoekerij

Er wordt wel gezegd dat al ons menselijk gedrag voortkomt uit liefde of angst. De control freak in ons, het ego, is angst gebaseerd. Daarom is ons ego altijd druk doende zekerheden voor ons te scheppen waar we ons aan vast kunnen houden. Best wel sympathiek van ons ego, nietwaar? Des te pijnlijker is het om vroeg of laat te ontdekken dat ego-zekerheden schijnzekerheden blijken te zijn en we er bovendien een hoge prijs voor betalen: het verlies van innerlijke vrijheid en vreugde.

Die vreugde en vrijheid raak je kwijt wanneer je je (schijn)veiligheid ontleent aan vergankelijke dingen en aan verhalen die je jezelf vertelt over hoe de wereld in elkaar zit of zou moeten zitten. Hoe meer je daaraan vastgeklonken zit, des te voorspelbaarder je wordt in reacties en gedrag. Het leven wordt dan een doodlopende weg want alles wat je vastlegt in jezelf gaat dood, en alles wat open blijft staan voor beweging en verandering is levend. De weg hieruit is eerlijk te gaan zien dat elke neiging ergens houvast in te zoeken, of dat nu is in je relatie, werk of idee├źnwereld is of in je zucht naar erkenning, in wezen gebaseerd is op een onderliggende angst.

Hoe zou het zijn om gewoon door te gaan met je leven maar keer op keer te oefenen in het innerlijk loslaten van je gebruikelijke vormen van houvast? Zo’n houvast kan ook een boosheid zijn die je onbewust koestert en waarmee je je afschermt van wat daar onder ligt: kwetsbaarheid.

Kwetsbaar waren we altijd al maar in onze verkrampte houvast-zoekerij hingen we er als het ware boven. Als we erin kunnen ontspannen, blijkt kwetsbaarheid een toestand te zijn die heel dicht ligt bij wie we werkelijk zijn.

Kwetsbaarheid, gemengd met vertrouwen, geeft ons de mogelijkheid eindelijk te ontspannen en ons over te geven aan de Goddelijke stroom van het leven. Het is in dit vertrouwen dat je je oneindig liefdevol gedragen voelt. Het is in deze overgave dat de levensstroom je moeiteloos door het unieke landschap van jouw leven voert, mits je weer niet gaat grijpen naar houvast. Ik wens jou de moed toe om te kiezen voor overgave aan bewuste kwetsbaarheid.

(bron Dick Nijssen)