Leven in een hemel of hel is een keuze

In veel religies word je verteld dat je naar de hemel óf naar de hel gaat. Met een positieve geest weet je, voel je, dat er geen hel is en dat de hemel juist overal is. Het ‘naar de hemel gaan’ gaat niet om de toekomst, waar je moeite voor doet en je leven lang naartoe werkt. Niemand gáát naar de hemel of de hel omdat je er namelijk al verblijft. Je draagt je eigen hel of je eigen hemel met je mee, het is je bagage, in het NU. Alleen NU is belangrijk, wat je doet, hoe je je voelt, wie je bent.

Vanuit het negatieve kun je niet vrij zijn. Je klampt je (onbewust) vast aan ellende, het is vertrouwd. Het lijkt beter te leven met ellende die je bekend is dan zomaar in het onbekende te springen. Je hebt een pantser om je heen om je tegen die bekende ellende te beschermen. Met onbekende ellende moet je weer verdedigingsmechanismen opbouwen. Het is veiliger met ellende te leven die je bekend is.

Met geluk is het juist andersom. Als je gelukkig bent heb je behoefte het onbekende geluk te gaan verkennen want het bekende gaat je vervelen. Je geniet er juist van en zo ontstaat groei. Bekende ellende gaat nooit vervelen. Let maar eens op mensen die over hun ellende praten, ze ‘genieten’ er zelfs van.

Zo kun je alleen avontuurlijk zijn als je gelukkig bent. Avontuur vereist een subtiel geluksgevoel, het zogenoemde ‘in balans zijn’. Je bent dan niet bang voor het onbekende (relatie, werk, reizen) Je kunt je in het onbekende storten want je weet diep van binnen dat de hemel met je meereist, waar je ook gaat.

Als iemand met een negatieve instelling in de tuin stilstaat bij een roos, dan kunnen er nog zoveel rozen staan maar zal hij alleen de doornen tellen. Voor een negatieve geest komen de doornen op de eerste plaats. Bloemen zijn maar een illusie, doornen zijn echt.

Bewustwording is de sleutel tot verandering. Voel jij dat je wel wat hulp kunt gebruiken om gelukkig te zijn? Massagetherapie kan je helpen jouw hemel te vinden.

(Bron ‘Het boek der geheimen’ Osho)